Jucarii
Jucării pentru copii
Pe lângă faptul că sunt interactive și le oferă ore în șir de distracție micuților noștri, jucăriile îndeplinesc și o serie de funcții în ceea ce privește dezvoltarea abilităților copiilor. Fiecare jucărie îndeplinește un rol aparte, de aici și necesitatea de a expune copilul la o varietate de jucării. Baby Steps a pregătit o gamă foarte amplă de jucării potrivite pentru fiecare vârstă și fiecare etapă de dezvoltare. Nu uitați că specialiștii sugerează părinților să găsească un număr echilibrat de jucării pe care să le ofere copiilor, deoarece prea puține jucării s-ar putea să creeze stări de plictiseală și de irascibilitate, în timp ce prea multe jucării îi copleșesc pe micuți și chiar îi frustrează. Foarte important, de asemenea, este să rotiți săptămânal jucăriile pe care i le oferiți copilului, tocmai pentru ca diversitatea să fie și mai mare și pentru a vă asigura că micuțul se joacă cu toate jucăriile, chiar și cu acele jucării care la început nu i-au trezit interesul.
Jucăriile pentru copii – necesare pentru dezvoltarea abilităților motorii
Abilitățile motorii se referă la funcțiile care necesită mișcarea și coordonarea mușchilor corpului pentru a îndeplini o anumită sarcină. Există diferite tipuri de abilități motorii, și anume abilități motorii fine și abilități motorii grosiere. Pe de o parte, abilitățile motorii fine necesită un grad ridicat de precizie și adesea implică utilizarea mușchilor mici, cum ar fi folosirea mușchilor mâinii pentru a ține o furculiță. Pe de altă parte, abilitățile motorii grosiere sunt cele care implică mușchii mai mari pentru a îndeplini sarcini mai dificile, cum ar fi mersul pe jos sau săritul. În general, abilitățile motorii grosiere necesită echilibru, coordonare, forță fizică și reacție rapidă. Copiii încep să își dezvolte abilitățile motorii încă din primele luni de viață și, deși există etape specifice legate de vârstă, fiecare copil își dezvoltă abilitățile motorii în propriul ritm.
Totuși, părinții pot contribui la dezvoltarea abilităților motorii ale copilului lor prin tot felul de activități. Tipurile de jucării la care este expus un copil pot ajuta la încurajarea dezvoltării abilităților motorii – copilul învață cum să țină o piesă în mână, cum să răstoarne lucrurile, cum să le așeze într-un anumit loc, și așa mai departe.
Tipuri de jucării pentru copii pentru dobândirea abilităților motorii
Potrivit specialiștilor, abilitățile motorii fine se dezvoltă cel mai bine prin repetiție și prin practică. Din acest motiv, este recomandat să alegeți acele jucării care încurajează copilul să repete o sarcină similară care necesită coordonare ochi-mână. Optați pentru acele jucării care îl determină pe copil să le țină în mână și să le manipuleze. În mod asemănător, jucăriile care necesită ca micuțul să își folosească ambele mâini sau doar câteva degete pentru a le manipula sunt excelente pentru abilitățile motorii fine, deoarece necesită mai multă dexteritate decât utilizarea deplină a mâinii. Optați, de exemplu, pentru puzzle-uri, pentru blocuri de construit, pentru jucării care pot fi sortate sau pentru jucării stivuibile. Activitățile creative – cum ar fi colorarea, pictarea sau meșteșugurile – reprezintă, de asemenea, o opțiune grozavă, deoarece necesită precizie și îi ajută pe micuți să țină în mână obiecte precum creioane și pensule. Pentru a susține dezvoltarea abilităților motorii grosiere, jucăriile de exterior, mingile, tunelurile, jucăriile de tras și de împins, sunt alegeri foarte bune.