Igiena & Ingrijire
Igienă – îngrijire
Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, iar igiena reprezintă o parte foarte importantă, mai ales că bebelușii au un sistem imunitar imatur, fiind astfel deosebit de vulnerabili în fața germenilor, bacteriilor și în fața substanțelor chimice. Baby Steps încurajează părinții să implementeze măsuri simple prin care pot avea grijă de bebelușii lor și prin care pot împiedica transmiterea germenilor la copil. Spălarea mâinilor înainte de a intra în contact cu copilul, schimbarea regulată a scutecelor, sterilizarea eficientă a articolelor de hrănire sunt exemple de măsuri de siguranță care contribuie la starea de bine a bebelușului. Nu uitați că mai bine este să preveniți decât să vindecați. Alte pericole pentru bebeluși sunt alergenii din casă care pot duce la dificultăți de respirație și la infecții toracice. Până când copilul își va dezvolta complet plămânii și sistemul respirator, el poate fi foarte vulnerabil la alergeni. Puteți ține sub control alergenii din locuință cu câteva măsuri simple de precauție. Categoria de igienă și îngrijire cuprinde toate produsele de care aveți nevoie pentru igiena bebelușului și a casei.
Iată câteva sfaturi de la Baby Steps care vă pot ajuta să îi oferiți copilului îngrijirea de care are nevoie:
Curățați ochii bebelușului. Este foarte important să curățați ochii copilului. În caz contrar, pot apărea probleme severe care pot provoca infecții și, în cele mai grave cazuri, pot duce la orbire.
Tratați cu atenție bontul ombilical. Până la căderea bontului ombilical, trebuie tratată cu mare grijă zona. Medicii recomandă curățarea zonei cu un săpun blând, tampoanarea bontului cu o dischetă umedă și uscarea zonei după fiecare curățare. Dacă observați scurgeri sau leziuni ale bontului ombilical, ar trebui să vă adresați medicului de familie.
Curățați urechile copilului. Este important să curățați urechile copilului cu mare blândețe. Folosiți o dischetă umedă pentru a șterge ușor interiorul și exteriorul urechii, dar nu introduceți niciodată nimic în ureche, nici măcar tampoane de bumbac special concepute pentru bebeluși. Dacă veți introduce un bețișor în urechea copilului, cu atât mai tare veți împinge ceara în ureche, ceea ce poate provoca leziuni sau infecții.
Faceți baie copilului de 2 până la de 3 ori pe săptămână. Bebelușii necesită o baie doar de două sau de trei ori pe săptămână, nicidecum în fiecare zi. Între timp, puteți apela la dischetele de curățare pe care le puteți utiliza pentru a-i curăța fața, gâtul, mâinile, picioarele și zona scutecului. Când faceți baie copilului, asigurați-vă că temperatura este corectă, asta însemnând că apa ar trebui să aibă aproximativ 37 de grade Celsius, iar în camera temperatura ar trebui să atingă 23 de grade. Bebelușului îi va fi greu să își regleze temperatura corpului la început, așa că are nevoie de un mediu cald. Asigurați-vă că aveți la îndemână un prosop cald pe care îl veți folosi imediat după baia copilului.
Nu în ultimul rând, evitați germenii. Infecțiile la nou-născuți și la copiii de vârstă mică pot fi destul de grave și, din acest motiv, este indicat să vă feriți copilul de persoanele care nu se simt bine. Bebelușul își va dezvolta sistemul imunitar din germenii cu care va intra în contact în mod natural, așa că nu este necesar să îl expuneți la alte tipuri de germeni. Chiar și o boală care pare ușoară la un adult se poate transforma în ceva mai sever la un nou-născut sau la un copil de vârstă mică. Specialiștii în pediatrie recomandă părinților să roage vizitatorii să se spele pe mâini înainte de a intra în contact cu copilul.